Dokumentärfilmsdagen

9 februari
09:00 - 16:00
Piteå
Black Box, Studio Acusticum

Det nya mediet television introducerades i Sverige under 1950 talet. Sveriges Radio började sända TV 1956, då man kunde titta på TV i södra Sverige, upp till Norrland kom TV först i slutet av femtiotalet och början av 60-talet. Eric Forsgren var den journalist som först anställdes på Sveriges Radio för att göra TV inslag som sändes över Sverige på de områden som hade fått sändare för att kunna se TV.

För hela Sveriges TV tittar blev det något helt nytt genom att man kunde se rörliga bilder från Lappland och övriga Norrland.

Eric ägnade hela sitt liv åt att göra journalsitiska produktioner i form av reportage och dokumentärfilm. Under den senare delen av sitt liv drev Eric ett eget produktionsbolag som gjorde allt mellan reportage, dokumentärer, informationsfilm och kommersiella produktioner.

Efter att Eric hade avslutat ett långt aktivt liv inom medieområdet ansåg han att man borde göra extra satsningar på dokumentärfilm eftersom det låg honom varmt om hjärtat, och han tyckte att dokumentärfilmen i Sverige borde få en bättre kvalitét och högre status.

Därför beslutade Eric Forsgren 2008 att avsätta en miljon kronor till ett dokumentärfilmpris , som skulle delas ut i Piteå under en tio årsperiod med hundra tusen vid varje tillfälle. Priset skulle tilldelas en högt kvalificerad dokumentärfilmare som sänd sin film i svensk TV.
Under åren har flera meriterade dokumentärfilmare erhållit ”Eric Forsgrens Dokumtärfilmpris”, som Tom Alandh, Nima Sarvestani, Maryam Ebrahimi, Ylva Hemstad Åsa Blanck och Johan Palmgren, Per Anders Rudelius, Bosse Lindqvist, m.f.

Dokumentärfilmdagen och prisutdelningen genomförs med stöd från LTU, Piteå kommun, Sparbanken Nord och Filmpool Nord. En ”Dokumentärfilmsdag” där aktuella frågor tas upp i informations- och diskussionsform.

Vid årets Dokumentärfilmdag kommer vinnaren att visa sin film och även ge en beskrivning på hur produktionen har kommit till.

Joseph Knevel kommer att som moderator under ett samtal om dokumentärfilmens utveckling de senaste tio åren. Hur dokumentärfilmen integreras med de digitala produktions och publiceringsformerna som utvecklas med rekordfart. Med i samtalen är Stina Gardell filmproducent,
Juan Pablo Libossart Svenska filminstitutet, Charlotte Hellström SVT och Katja Härkönen Filmpol Nord

Under dagen kommer även Ingela Lekfalk berätta om sin nya film “Underdog” som har premiär i Norrbotten under januari 2018. Filmen handlar om hockeylaget Munksund/Luleå, som är ett av Sveriges mest framgångsrika dam lag i i Ishockey.

Fri entré