Digitaliseringens många sidor

9 februari
13:00 - 20:00
Luleå
Kulturcentrum Ebeneser

13.00 Li Skarin, Luleå Näringsliv är moderator för dagen och hälsar välkommen.

13.05-13.35 DataDuctus – Det uppkopplade livet – nästa teknikrevolution, Mats Eriksson
Utvecklingsarbetet av 5G pågår för fullt. Med denna teknologi förväntas allt och alla kunna kopplas upp (och ihop) i realtid. Den fulla innebörden av detta återstår att förstå, men med några exempel från självkörande bilar, virtuell verklighet och uppkopplade industrier belyser detta föredrag möjliga konsekvenser och utmaningar av den nya tekniken

13.45-14.15 CGI Sverige – Den dolda digitala tvillingen, Robert Ylitalo, Head of Business Engineering North
I varje ny stad växer en ny dold stad upp. En stad som skapas av individers aktiviteter, appar i smartphones, passersystem, IoT, autonoma fordon mm. Vilka möjligheter skapas när vi får möjligheter att se, uppleva och interagera med denna dolda data stad med alla våra sinnen?
Kommer vi att få se den? Kommer samhället öppna upp detta dolda dataflöde och möjliggöra korsbefruktning av information och innovation som skapar nya värden.

14.25-14.55 Arctic Group – Hur kan du säkert dra nytta av de digitala möjligheterna
I vår förflyttning in i den digitala världen finns det några enkla tips som ökar din säkerhet och gör det möjligt att dra nytta av alla de nya möjligheterna som detta innebär. Oftast har vi ett högre risk och konsekvenstänkande i vår analoga värld men har en viss tendens att släppa detta i den digitala världen och/eller förlita oss på att någon annan tar hand om oss.

PAUS

15.05 Rotary Södra presenterar sig och berättar om sitt arbete kring psykisk hälsa och presenterar eftermiddagens föredragshållare.

15.20 Annakarin Nyberg, internetforskare och universitetslektor – Samhällets digitalisering
Vad betyder digitaliseringen för det goda samhället? Lyssna till internetforskaren Annakarin Nyberg som talar om framtiden, utmaningar och möjligheter som följer av en alltmer utbredd digitalisering. Dr. Annakarin Nyberg: Internetforskare, författare och entreprenör. Annakarin Nyberg är disputerad internetforskare, prisbelönt pedagog och författare till bland andra böckerna Digitalt entreprenörskap, Sociala medier och härskartekniker. Nyberg medverkar ofta som expert i radio, TV och tidningar och ger svar på frågor som rör samhällets digitalisering. Sommaren 2017 var Annakarin värd i SR:s Sommar i P1.

16.30 – 17:15 Linus Thörnblad – Vägen tillbaka
Linus Thörnblad är friidrottaren som började träna höjdhopp som 15-åring. Efter endast 2,5 års träning kvalade han in på topp 10-listan över världens bästa juniorer. Mästerskapen och medaljerna blev många, men 2010 avslutade Thörnblad sin höjdhoppskarriär p.g.a sviterna efter utbrändhet. Nu föreläser Linus om vägen tillbaka. 2016 gjordes en utredning av Folkhälsomyndigheten som visade på 16% av Sveriges befolkning i åldern 16-84 år har nedsatt psykiskt välbefinnande. Under sin föreläsning tar Linus bl.a. upp ”sin väg till toppen, motgångar och medgångar”, ”hur hanterar man pressen från sig själv och utifrån”, ”den berömda väggen” och ”utbrändhet och depression – vad är skillnaden?”

Vi avrundar eftermiddagen med en AW.