Lön för projektledare inom media

När du funderar på att söka ett jobb eller letar efter arbete är pengar alltid en viktig faktor för många. Lönen kan spela stor roll om jobbet är värt att ta eller inte. Hur mycket en projektledare inom mediabranschen tjänar varierar. Som en del andra yrken beror det på inom vilken sektor du jobbar i bland annat. En statsanställd brukar i snitt tjäna mer än kommunala- och landstingsanställda, men även detta kan variera och oftast skiljer det sig inte så mycket. I genomsnitt tjänar den privata sektorn mest.

Medellön män och kvinnor

Mellan män och kvinnor brukar männens medellön vara aningen högre än kvinnornas, men endast med några hundralappar. Medellönen för män ligger på ungefär 39 000kr och för kvinnor ligger den på ungefär 38 000kr, men detta kan variera.

Projektledare inom media kan både ha löner som går upp mot 60 000kr och ner mot hälften av det. Detta beror bland annat på hur stora projekt man leder och hur många. Lönen har ökat i snitt med 4 000kr de senaste 6 åren och lär fortsätta öka sakta men säkert.

Medier i form av sociala medier växer

Synen på media idag är rätt så annorlunda jämfört med den bara för några år sedan. Medier i form av sociala medier har blivit mer inflytelserika i samhället och idag sker till exempel väldigt mycket marknadsföring inom just sociala medier. Väldigt många medier som publicerar nyheter har börjar göra nästan allt online vilket skiljer sig en del jämfört med förr. Som projektledare inom media är det därför viktigt att förstå medias utveckling genom åren och hur det kan se ut i framtiden. En bra förståelse av detta kan bidra till större och bättre projekt kan påverka hur mycket du har i plånboken vid löning.

Inom projektledningsbranschen skiljer sig lönerna inte jättemycket (läs mer på Projektledning.se). Som tidigare sagt beror det mer på hur stora projekt du leder och hur många. Det skiljer sig alltså inte så mycket mellan en projektledare i media och i IT.

Vilka faktor påverkar din lön som projektledare?

Det är inte bara hur många och stora projekt du leder som påverkar din lön, utan även en del andra faktorer. Självklart om dina projekt blir lyckade och dina medarbetare gillar dig som ledare kommer det kunna påverka din lön. Om dina projekt blir lyckade kommer du troligen kunna få leda flera projekt och kanske till och med större projekt, vilket i sin tur kommer kunna leda till att du får mer pengar vid löning. Om dina medarbetare gillar dig som ledare kommer troligen arbetet flyta på bra och ni kommer med hög sannolikhet lyckas med projektet. För att få dina medarbetare att gilla dig och vilja jobba med dig som ledare finns det en del faktorer som är viktiga. Först och främst är det bra att vara bra på att kunna leda en grupp, ha tidigare erfarenheter av projektledning och har andra bra ledaregenskaper.

Lönerna som projektledare inom media kan alltså variera en del. Viktiga faktorer som påverkar din lön som projektledare inom media är alltså; hur stora projekt du leder, hur många projekt du leder och hur lyckade dina projekt

Lämna en kommentar