Så får du koll på din privatekonomi

Mängder av människor är skuldsatta eller har dålig koll på sin privatekonomi. Inte sällan hör man personer säga ”jag är inte intresserad av ekonomi”, vilket egentligen är ganska konstigt. Det är som att säga ”jag är inte intresserad av mitt liv”. Din ekonomi är ditt liv, det är vad som påverkar vilka framtidsutsikter du har. Genom att avsätta tid åt din privatekonomi varje vecka eller månadsvis, kan du återfå kontrollen. Vi hjälper dig få koll på din privatekonomi.

 

Budget

Något av det första du bör göra för att få koll på din privatekonomi är att göra en noggrann budget. Det finns mängder av smarta budgetprogram som är gratis, både i app-form och på nätet som du kan ladda ner till datorn. I en budget bör både dina fasta avgifter finnas med samt rörliga kostnader. Fasta avgifter är bland annat hyran, abonnemang, räkningar och liknande. Sådant som ständigt ska betalas helt enkelt.

Rörliga kostnader skulle även kunna kallas för ”allt annat”, och är helt enkelt den del av utgifter som rör inköp av prylar, kläder, restaurangbesök och liknande. När du har skrivit ner varenda liten kostnad, och vi menar allt, kan du få en otroligt bra överblick över din privatekonomi. Vad kostar egentligen ”allt annat”-kategorin?

Visst kan det kännas lockande att köpa en Starbucks-kaffe för 39 kronor. Men gör du det varje arbetsdag blir det faktiskt 8 814 kronor på ett år (räknat med 226 arbetsdagar). Säg att du dessutom äter ute minst tre gånger i veckan, en lunch för 79 kronor. Ja, då har du lagt hela 12 324 kronor på ett år (räknat på tre dagar i veckan). Hänger du med?

 

Spara smartare

När du väl gjort en budget och har koll på dina utgifter är det dags att börja göra något handlingskraftigt. Spara pengar! Spara pengar kan du göra på ett traditionellt sätt eller på ett smart sätt. Med traditionellt menar vi att du placerar pengarna i ett vanligt sparkonto hos din bank, kanske helt utan att du ens jämför sparkontonas räntor. Om du vill spara pengar smart och därmed tjäna pengar, bör du ge dig in i fondernas och aktiernas värld. Det finns otroligt bra nybörjarguider i hur du kan komma igång med att spara pengar i fonder och aktier. När du sparar smart i fonder och aktier investerar du dina pengar tryggt och kan luta dig tillbaka medan pengarna ökar efter varje år.

 

Skulder och avbetalningar

Har du flera spridda lån? Att betala ränta för flertalet lån blir nästan alltid dyrare än om du samlat dina lån i ett större lån. Dessutom är det jobbigt att behöva ha flertalet lån att tänka på, varje månad. Du får ju inte råka glömma bort att betala av ett av lånen.

Det är inte försent om du redan har spridda lån. Se till att förhandla med banken om ett större lån som du kan använda för att betala av dina spridda lån. Sedan är det bara ett enda lån som ska betalas av. Det är både billigare och bekvämare. Du kan få hjälp med att samla lån hos LSB. På deras sida kan du enkelt ta reda på vad månadskostnaden för ditt nya lån blir. Säg att du exempelvis i nuläget har spridda lån på totalt 100 000 kronor. Då kan du ta ett lån på 100 000 kronor hos LSB för att lösa dina spridda lån. När du valt summan för lånet behöver du bestämma dig för hur lång avbetalningstid du behöver/vill ha. Tänk på att ju längre tid du vill ha på dig att betala av ditt lån, desto högre blir slutsumman. Även om själva månadskostnaden blir lägre. Innan du signerar låneavtal bör du alltid prata med banken och förhandla om lägre ränta. Det är ju räntan som i slutändan påverkar lånets kostnad.
För vidare tipps och råd är du välkommen att kontakta oss.

Lämna en kommentar